miércoles, 1 de abril de 2020

PROJEKT CREO: PRILOŽNOST ZA INOVACIJO

Evropski projekt, namenjen izkoriščanju inovativnega potenciala strokovnjakov kreativne industrije v industrijskem sektorju.

Inovacije so eden največjih izzivov, s katerimi se soočajo podjetja. Ne glede na sektor, v katerem delujejo, organizacije iščejo nekaj posebnega, s čimer bi se ločile od konkurence in si pridobile prednost pred njo. Cilj organizacij je, da na trg umestijo nov izdelek ali storitev, razvijejo postopek, način upravljanja poslov ali delovnih odnosov ali razvijejo organizacijski model, ki postavlja podjetje v prednostni položaj v primerjavi z drugimi. Ni dovolj, da izpopolnijo tisto, kar že obstaja, ali povečajo učinkovitost in uspešnost, da povečajo konkurenčnost. Izdelati je potrebno novost, ki spreminja pravila igre v korist organizacije.

Vendar pa večina ljudi to skupno potrebo po inovacijah vidi kot težko nalogo. Kar, seveda, tudi je. Vizija, ki se skriva za inovativno idejo, lahko traja precej časa, preden se uresniči; da bi idejo lahko podprli pa so potrebni materialni in človeški viri. Postavlja se veliko vprašanj, na katera je potrebno odgovoriti. Nekatera od njih se osredotočajo na "zakaj?" inovacij: Kakšno poslovno vizijo želimo doseči? Kje se lahko diferenciramo od drugih? Kakšni so pričakovani rezultati? Druga se osredotočajo na vzpostavljanje ekosistema, ki omogoča ljudem, da iščejo, razvijajo in uvajajo novosti. Oba pristopa pa poudarjata elemente, ki določajo trajnost procesa inovacije: strategije in vire.

Obstajajo strokovnjaki, ki podjetjem pomagajo pri oblikovanju in vključevanju trajnostnih struktur, usmerjenih v inovacije. Eden izmed konceptov, ki so ga razvili vodilni na tem področju, - odprta inovacija – ter zavedanje inovativnega potenciala ljudi, ki so posebej usposobljeni za oblikovanje idej, sta navdihnila šest evropskih organizacij na področju usposabljanja, inovacij, sodelovalnega dela in proizvodnje, da so si zastavili cilj oblikovati model za pomoč pri vključevanju inovacijskega sistema v tradicionalno industrijo. Na podlagi inovativnega potenciala kulturne in ustvarjalne industrije (CCI, angleško cultural and creative industries), ki je odvisen od nadarjenosti ljudi, ki so del industrije same, oblikujemo metodologijo za vključevanje strokovnjakov s kreativnim ozadjem v strukturo tradicionalne industrije.

Projekt CreO želi s podporo Evropske komisije izkoristiti potencial mreže poklicnega usposabljanja in njenih tesnih odnosov s podjetji, da bi spodbudil nadarjenost dijakov in študentov na ustvarjalnih programih usposabljanja. Cilj tega je spodbujanje inovacij v industrijskem in proizvodnem sektorju. V skladu s tem mora učiteljsko osebje na teh programih pridobiti kompetence, ki jim bodo omogočile usposabljati svoje dijake in študente v veščinah in sposobnostih, povezanih z industrijo. Vodje industrijskega sektorja v podjetjih pa morajo dijake in študente voditi v času njihovega usposabljanja v podjetju, da uspešno zaključijo usposabljanje. CreO zagotavlja metodologijo in gradivo, da se obe strani lahko uspešno spopadeta s temi izzivi.

Učiteljskemu osebju so na voljo definicije kompetenc, ki jih morajo pridobiti (učni načrt CreO), in vsebine, ki bi jih morali poznati v povezavi z industrijskim sektorjem:
  • Modul 1: Miselnost naprednih proizvodnih podjetij + Splošni pregled trenutnih trendov v proizvodnem sektorju.
  • Modul 2: Virtualna in razširjena resničnost v industriji 4.0.
  • Modul 3: Aditivna proizvodnja in 3D tiskalniki v industriji 4.0.
  • Modul 4: Grafično oblikovanje za trženje v industriji 4.0, vključno s kompetencami, ki jih mora pridobiti učiteljsko osebje programov usposabljanja v kulturnih in ustvarjalnih industrijah (CCI), da lahko svoje dijake in študente usposobi v veščinah, ki jih zahteva industrija.
V priročniku CreO za učenje na delovnem mestu (UDM) so podrobno opisane tudi smernice, ki jih morajo upoštevati industrijska podjetja pri vključevanju dijakov in študentov v programih usposabljanja kreativnih industrij, ko začnejo prevzemati naloge na delovnih mestih. Poleg tega opredeljuje tudi module specifičnega znanja, ki olajšajo to nalogo:
  • Modul 1: Problemsko učenje
  • Modul 2: Kreativno in inovativno mišljenje
  • Modul 3: Kritično mišljenje
  • Modul 4: Sodelovalno učenje
  • Modul 5: Virtualno sodelovalno okolje (2.0)
Internet stvari, 3D tiskanje, virtualna in razširjena resničnost, novi materiali, energetska trajnost ali nove oblike komunikacije ali izvajanja dela so priložnosti in izzivi, s katerimi se mora industrija spoprijeti. Cilj CreO je izkoristiti inovativni potencial dijakov in študentov, ki so specializirani za svet idej in prebojnega mišljenja, da bi spodbudili inovacije v tehnološkem in industrijskem sektorju. To je sodelovanje, ki tudi širi obseg dejavnosti dijakov in študentov kreativne industrije, tako da vključujejo nastajajoče sektorje.