miércoles, 1 de abril de 2020

CREO. TRENUTNA SITUACIJA

Potrjeni CreO učni načrt in 4 moduli za usposabljanje učiteljskega osebja poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja (PSIU)


Projekt CreO je pred koncem leta 2019 prišel do konca ene svojih odločilnih faz: priprave učnega načrta in nabora znanj, ki jih mora pridobiti učiteljsko osebje poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja na izobraževalnih tečajih, povezanih s CCI, da bi svojim dijakom in študentom lahko pomagali uspevati v svetu industrije. To znanje je bilo razdeljeno na 4 izobraževalne module:
  • Modul 1: Miselnost naprednih proizvodnih podjetij + Splošni pregled trenutnih trendov v proizvodnem sektorju.
  • Modul 2: Virtualna in razširjena resničnost v industriji 4.0.
  • Modul 3: Aditivna proizvodnja in 3D tiskalniki v industriji 4.0.
  • Modul 4: Grafično oblikovanje za trženje v industriji 4.0.
    Cilj Modula 1 je izobraževalce seznaniti z resničnostjo naprednega proizvodnega sektorja z razjasnitvijo, kaj je napredni proizvodni sektor ter kako se povezuje z industrijo 4.0, in predstaviti značilnosti podjetij, ki na ta način izdelujejo svoje proizvode. Poleg tega vsebuje pregled dosedanjih industrijskih revolucij in razjasnitev pojmov, kot sta digitalizacija in digitalna transformacija v tem sektorju. Zadnji dve enoti tega modula podrobno opisujeta trende in miselnost naprednih proizvodnih podjetij ter poudarjata priložnosti, ki jih nudijo dijakom in študentom kulturnega in kreativnega sektorja v industriji 4.0. Kljub temu, da se morajo ta podjetja odzivati na izzive, ki se razlikujejo od tistih v ustvarjalnem sektorju, se morajo soočiti tudi s skupnimi svetovnimi izzivi.
    Enota, posvečena virtualni in razširjeni resničnosti v industriji 4.0, razloži razliko med temi koncepti in oriše njihov razvoj skozi čas. Modul podrobno obravnava obe navedeni vrsti resničnost, opisuje stopnje ustvarjanja za vsako od njih, predstavi uporabljene tehnike, orodja in procese ter uporabo virtualne in razširjene resničnosti v industriji.
    Tretji modul ponuja znanje v povezavi s postopki, materiali in programsko opremo, ki se uporabljajo v aditivni proizvodnji in 3D tiskanju, ter razlaga področja, na katerih je mogoče uporabiti aditivno proizvodnjo in 3D tiskanje. Prav tako analizira prednosti in omejitve obeh vrst preoblikovanja v okviru industrije 4.0 v primerjavi s tradicionalno proizvodnjo.
    Zadnji modul za usposabljanje učiteljskega osebja pokriva trženje. Obravnavane teme vključujejo načela trženja, trende in strategijo, celostno identiteto podjetja in njeno vizualno zastopanost z znamčenjem, ter komunikacijske kanale in inovativne pristope za izboljšanje notranjih komunikacijskih procesov in informacijskih tokov v organizacijah.
    Vsa ta gradiva sta novembra lani v Bilbau preverila po dva strokovnjaka iz vsake države, ki jih zastopajo organizacije, ki sodelujejo pri projektu CreO (Španija, Portugalska, Avstrija in Slovenija). Zainteresiranim organizacijam in strokovnjakom bodo na voljo prek spletne platforme, posebej zasnovane za ta projekt: CreO virtualno učno okolje (CreO Virtual Learning Environment). To je virtualni, spletni učni prostor, ki je na voljo v petih jezikih (angleščina, španščina, nemščina, portugalščina in slovenščina), kjer bodo izobraževalci in podjetja lahko pridobili kompetence, ki bodo olajšale interakcijo med ekosistemom poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja v kreativni industriji ter poslovnim svetom in gospodarstvom.
    Trenutno projekt nadaljuje z razvojem gradiv za usposabljanje za industrijska podjetja, namenjenih spodbujanju vključevanja dijakov in študentov iz sektorjev kulturne in kreativne industrije v organizacije v okviru delovnih preizkušenj tekom njihovega izobraževanja in usposabljanja.